Flag

Glassbomb

cirka 8 portioner
Mellan
240 minuter
Recept på en dessert som har allt gott i sig, sorbet, glass, maränger och chokladsås! Vem gillar inte denna bomb?
Ingredienser
Tillagning
Picture -
Picture -
BETYGSÄTT DETTA RECEPT
Vad tyckte du om receptet?

Liknande recept

Liknande recept

Picture - Hero image

Ingredienser

Vaniljglass (ca 1 liter)
2,5 dlvispgrädde
1 stDr. Oetker Gelatinblad
2,5 dlmjölk 3%
1 stDr. Oetker Vaniljstänger
6 stäggulor
1 mskDr. Oetker flytande glykos
1,25 dlströsocker
Mangosorbet (ca 0.5 l sorbet)
1,25 dlströsocker
1,25 dlvatten
250 gmango
2 mskcitronsaft
Maränger (ca 30 st)
3 stäggvitor
2 dlströsocker
0,5 tskcitronsaft
1 Förp.Dr. Oetker gelfärger gul eller annan valfri kulört
Chokladsås
1 dlströsocker
0,5 dlvispgrädde
0,5 dlsirap
0,5 dlkakao
1 tskDr. Oetker Vaniljsocker
50 gsmör
cirka 3 - 5 mskNonpareille efter behov
cirka 3 - 5 mskMinipearls 4-mix efter behov

Visa produkter

Picture - Dr. Oetker Gelatinblad
Picture - Dr. Oetker Vaniljstänger
Picture - Dr. Oetker flytande glykos
Picture - Dr. Oetker gelfärger gul  eller annan valfri kulört
Picture - Minipearls 4-mix  efter behov
1

Vaniljglass

Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur frön och lägg i kastrull tillsammans med stången. Tillsätt grädde, mjölk och glykos. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Värm gräddblandningen, vispa ner äggsmeten och vispa tills smeten tjocknat något. Smeten får inte koka. Lyft kastrullen från plattan när smeten nått 90 grader och nästan kokar. Ta ur vaniljstång, tillsätt det utkramade gelatinbladet och vispa tills det smält. Häll upp glassmeten i en bunke och kyl smeten snabbt i kallt vattenbad eller kylskåp. Kör smeten i en glassmaskin, alternativt ställ glassmeten i frysen ca 3-4 timmar. Rör om några gånger under infrysningen.

2

Montering

Klä en 2-litersskål med plastfolie (låt den gå en bit över kanten). Lägg den mjuka glassen i skålen och tryck den mot kanterna med sked. Täck med plastfolie och tryck försiktigt ner en 0,5-litersskål. Ställ i frysen ca 3 timmar. Gör under tiden mangosorbeten.

3

Mangosorbet

Koka upp socker med vatten och låt koka i 5 min. Låt svalna. Mixa sockerlagen med mangon och smaka av med citronsaften. Passera mangosmeten genom en finmaskig sil. Kör smeten i en glassmaskin tills glassen är klar, alternativt ställ glassmeten i frysen ca 3-4 timmar. Rör om några gånger under infrysningen.

4

Montering

Ta ut vaniljglassen ur frysen och ta bort den lilla skålen. Fyll hålet med mangosorbet och släta ut så att ytan blir jämn. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 5 timmar.

5

Maränger

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda äggvitor, en fjärdedel av sockret och citron. Vispa blandningen på medelhastighet tills den börja bli vit. Blanda då successivt ner resten av sockret under ökad vispning. Marängen ska bli fast och smidig. Tillsätt gelfärg till valfri färg på marängen. Fyll en sprits med krusad tyll och spritsa ut maränger på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 45-60 min beroende på storlek. De ska bli torra. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

6

Chokladsås

Ha i samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Koka 4-5 min (när den svalnar blir den tjockare). Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.

7

Servering

Ta ut glassbomben en stund före servering. Garnera med maränger, chokladsås, Minipearls och Nonpareille