Dekorera med Sugar Fondant

Att dekorera med Sugar fondant, även kallad sockermassa är roligt både för stora och små. Sockermassan är lätt att arbeta med, oavsett om du använder den som tårtlock eller för att modellera och göra figurer. Om du vill färg- eller smaksätta sockermassan rekommenderar vi att du tillsätter lite maizena i massan för att undvika att den blir för kladdig. En förpackning Dr. Oetker Sugar Fondant är tillräcklig för att täcka en normalstor rund tårta (24-26 cm). Figurer kan fästas på tårtlocket med hjälp av lite vatten, kristyr eller smält choklad. Överbliven fondant bevaras bäst i en lufttät burk eller påse i rumstemperatur. 

Om du vill använda Sugar fondant som tårtlock, gör så här:

1. Pudra bänken med florsocker eller använd en bakduk för att undvika att fondanten klistrar fast vid kavling.
2. Kavla ut fondanten till 0,3-0,5 mm tjocklek. Lättast går det om du använder en kavel i plast. Gör fondantlocket större än du behöver så går det lättare att få en fin kant  utan veck nertill.  
3. Om din tårta är täckt med grädde eller frosting: Pensla fondantlocket med lite matolja innan du lägger det över tårtan. Detta för att förhindra att sockermassan smälter. Om du inte har täckt tårtan: Bred ett tunt lager frosting eller grädde på fondantlocket, men lämna den yttersta centimetern runtom fri för att undvika kladd när du täcker tårtan.
4. Lägg försiktigt fondanten på tårtan. Du kan använda en palett eller slickepott för att jämna till toppen med. På så vis får du en jämn och slät yta och pressar ut eventuella luftbubblor.
5. Skär bort den öveflödiga fondanten runt kanten.

.

Så här gör du rosor

1. Utgå ifrån Dr. Oetker Sugar Fondat Rosa och Dr. Oetker Sugar Fondant Grön
2. Kavla den rosa fondanten tunt och stansa eller skär ut små jämnstora rundlar.
3. Kavla den gröna fondanten tunt och skär på fri hand ut små blad. Ta hjälp av exempelvis en tandpetare för att rita ådror i bladen.
4. Rulla en rosa rundel till en strut, spetsig i botten och vidare upptill.
5. Vira övriga rosa rundlar runt "struten" lite omlott. 
6. Vik ut rosbladen något och skär av botten av rosen så att den kan stå stadigt. 
7. Fäst bladen under med hjälp av lite vatten, kristyr eller smält choklad. 
8. Förvara rosen i en lufttät burk.

 

 

 

Så här gör du fjärilar

1. Utgå ifrån Dr. Oetker Sugar Fondant Blå och Dr. Oetker Sugar Fondant Vit. 
2. Kavla den blå fondanten tunt och skär ut vingar. Ta hjälp av exempelvis en tandpetare för att göra mönster i vingarna.
3. Forma kroppens tre delar i vit fondant. 
4. Vik ett bakplåtspapper på mitten och placera ut kroppsdelarna i vecket. Använd lite vatten, kristyr eller smält choklad för att få dem att fästa ihop.
5. Fäst på samma sätt vingarna på kroppen. Låt torka på på pappret.
6. Förvara fjärilen i en lufttät burk.

 

 

Så här gör du rosetter

1. Utgå ifrån Dr. Oetker Sugar Fondant Gul och Dr. Oetker Sugar Fondant Vit.
2. Kavla fondanten tunt och skär ut remsor enligt proportionerna i skissen. Ju längre och bredare remsor desto större rosett.
3. Börja med att vika in kortsidorna på den gula remsan mot mitten så att de ligger lite omlott. Vid behov använd lite vatten, kristyr eller smält choklad för att fästa skarven. Tryck till lite på mitten och försök att separera kanterna så att det blir öglor.
4. Vira den kortaste remsan runt rosettens mitt. Fäst eventuellt enligt ovan tips.
5. Vik den sista remsan i en vinkel och fäst som rosettens ändar på baksidan av rosetten. Skär eventuellt bort lite i nederkant på ändarna.
6. Förvara rosetten i en lufttät burk.

Så här gör du jordgubbar

1. Utgå ifrån Dr. Oetker Sugar Fondant Rosa och Dr. Oetker Sugar Fondant Grön.
2. Rulla en boll av rosa fondant som du sedan formar till en jordgubbe.
3. Gör fyra små glas och ett litet skaft i grön fondant. 
4. Gör ett litet hål i toppen av jordgubben med hjälp av exempelvis en tandpetare. Stick ner skaftet i hålet. 
5. Fäst bladen runt skaftet med den rundare sidan inåt. Använd lite vatten, kristyr eller smält choklad för som klister.
6. Skapa prickigt mönster i jordgubben med hjälp av en tandpetare.
7. Förvara jordgubben i en lufttät burk.

Så här gör du ugglor

1. Utgå ifrån Dr. Oetker Sugar Fondant Grön.
2. Gör fjädermönster på en fjärdeldel av rundeln med hjälp av exempelvis en tandpetare. 
3. Vik in två kanter mot mitten, detta blir ugglans vingar. 
4. Vik ner den övre kanten ungefär en tredjedel. Tryck till och forma till huvudet. 
5. Måla näbb och ögon med hjälp av exempelvis en tandpetare.
7. Förvara ugglan i en lufttät burk.

Så här gör du grisar

1. Utgå ifrån Dr. Oetker Sugar Fondant Rosa och Dr. Oetker Sugar Fondant Vit. Arbeta in lite vit fondant i den rosa för att få två olika rosa nyanser.
2. Stansa eller skär ut tre rundlar i olika storlekar,  två öron och gör en smal rulle som blir knorren. 
3. Placera den näst största rundeln på den största - något över mitten. Placera sedan den minsta rundeln på den mellersta i nederkant. Fäst även öronen i överkant. Skruva till knorren och fäst mellan öronen i överkant.
4. Måla ögon och näsborrar med hjälp av exempelvis en tandpetare.
5. Förvara grisen i en lufttät burk.