Flag

Norska klenäter

cirka 25 - 30 styck
Mellan
60 minuter
Recept på en klassisk julkaka som vi valt att dekorera med glasyr.
Ingredienser
Tillagning
Picture -
Picture -
BETYGSÄTT DETTA RECEPT
Vad tyckte du om receptet?

Liknande recept

Liknande recept

Picture - Hero image

Ingredienser

Ingredienser
1,5 dlmjölk
50 gjäst
100 gmjukt smör
2 stägg
0,5 dlsocker
1 mskDr. Oetker Vaniljsocker
1 tskkardemumma , stött
7,5 dlvetemjöl
cirka 1 - 2 lkokosfett eller olja till fritering
Dekoration
3 dlflorsocker
cirka 1 mskcitronsaft alternativt strösocker

Visa produkter

1

Gör så här

Ljumma mjölken och tillsätt jäst. Häll vätskan i en skål och tillsätt smör, ägg och socker. Sikta samman vaniljsocker, kardemumma och hälften av vetemjölet och rör ned det i degen. Blanda in resten av mjölet och knåda till en slät deg.

2

Låt jäsa i ca 30 minuter.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den ca 1 cm tjock. Skär eller spotta ut rektanglar (ca 5X10 cm) och skär ett snitt i mitten av rektangeln. Trä den ena kortändan genom snittet.

4

Hetta upp oljan eller frityrfettet till det ryker. Fritera klenäterna ljusbruna i 2-3 minuter.

5

Låt kakorna droppa av på hushållspapper. Vänd dem i strösocker eller blanda en glasyr av florsocker och citronsaft. Ös glasyren över klenäterna med en liten sked.

6

Serveras helst nybakta och lite ljumma.