COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Kolapaj med nötter

1 springform

1 springform

Lite träning krävs 80 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Kolapaj med nötter

Ingredienser:

3,5 dl vetemjöl
150 g smör
1,25 dl florsocker
1 st äggulor

Kolafyllning:

50 g Mandelsplitter
50 g Dr. Oetker Valnötskärnor
50 g pistagenötter (osaltade)
50 g Dr. Oetker Apelsinskal
4 dl socker
90 g smör
5 dl vispgrädde
0,25 tsk salt

preparation

Förberedelse

1

Gör så här

Smula samman mjöl och smör i en skål. Tillsätt florsocker och äggula och blanda samman till en deg. Är det svårt att forma ihop den tillsätts en matsked vatten. Täck degen med plastfolie och förvara i kylskåp minst en timme.

2

Smörj en springform (24 cm i diameter) och sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut mördegen ca 0.5 cm tjock och klä springformen med degen. Grädda i 18-20 minuter.

3

Hacka valnötter och pistagenötter grovt. Rosta nötter och mandel i ugnen ca 5 minuter tills de är lätt gyllenfärgade. Låt svalna.

4

Kolafyllning: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt smöret, en sked i taget och rör hela tiden så smöret absorberas av sockret. Tillsätt grädden under omrörning. Höj värmen och låt smeten koka upp. Tillsätt salt och låt koka några minuter under omrörning tills massan är helt slät. Häll kolan i en skål och låt svalna till rumstemperatur. Vänd ner apelsinskal och rostade nötter i kolasmeten och häll den över mördegsbotten.

5

Ställ kakan i kyl, minst 4 timmar innan servering.

6

Avnjuts i små bitar, gärna med en klick lättvispad grädde.