Prickig tårta

Recept på färgglad och lekfull tårta – ett perfekt recept till barnkalaset. Tårtan är inte bara prickig på utsidan, även bottnarna är lika skojiga.

8 bitar

Avancerat 100 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Prickig tårta

Prickar:

cirka 2,5 dl vetemjöl
2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
100 g mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 st äggvitor

Tårtbottnar:

1,25 dl mjölk
1,5 tsk Dr. Oetker Citronarom
2,5 dl vetemjöl
2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
100 g mjukt smör
2 dl socker
3 st äggvita

Frosting och dekoration:

165 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk Dr. Oetker Citronarom
75 g Dr. Oetker Sugar Fondant White
Efter behov Dr. Oetker gelfärger blå , röd, gul, grön eller valfria kulörer
Efter behov florsocker

preparation

Förberedelse

1

Värm ugnen till 170 ° C (varmluft 150 ° C). Smöra två 15 cm runda springformar.  Skär två remsor av bakplåtspapper som ska användas för att dela av formarna. Remsorna ska vara 5 cm breda och 25 cm långa. 

2

Prickarna

Börja med prickarna. Sikta mjöl och bakpulver i en skål.  Vispa med elvisp smör och socker fluffigt i en stor skål.  Blanda i mjölk och mjöl växelvis.

3

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned i smeten.  Fördela smeten lika i fyra skålar. Blanda försiktigt ned en halv tub av olika gelfärger i varsin skål.

4

Skeda i en av de färgade smetarna i en springform så att den täcker ena halvan av botten (som en måne. Forma ena remsan av bakplåtspapper som en vägg i mitten av formen. Bakpappret hålls på plats om det skjuts mot smeten och sidorna böjs längs med formens innerkant. Skeda sedan ned en annan färg i andra halvan av formen. Upprepa proceduren med resterande färger  i den andra springformen. 

5

 Grädda i cirka 35 minuter, tills kakorna är ljusbruna och smeten har satt sig.  Låt kakorna svalna i formen i 5 minuter och lyft sedan ut de ur formarna för att svalna helt.  

6

Diska och smöra springformarna på nytt. Stansa ut cylinderformade bitar ur de färgade bottnarna, ca 7-8 st av varje färg (3 cm i diameter). Totalt behövs 30 delar. Ställ en del upprätt i mitten av varje form. Placera sedan ut fyra olikfärgade delar liggande runt mitten-delen. 
Fördela sedan ut resterande delar i varje form, cirka 10 i varje. För bästa resultat, lägg de inte för nära kanterna. 
Ställ formarna åt sidan.  

7

Kaksmeten

Fortsätt med kaksmeten. Blanda mjölk och citronarom i en skål. Sikta mjöl och bakpulver i en annan skål. Vispa smör och socker fluffigt i en stor skål med hjälp av elvisp. 
Blanda i mjölk och mjöl växelvis. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned i smeten.  

8

Skeda ned smeten jämnt fördelat i de båda formarna. Se till så att cylindrarna är helt täckta. Jämna till ytan på kakorna. 
Grädda i 45-50 minuter tills bottnarna är ljusbruna och smeten har satt sig. Låt bottnarna svalna i formen i 5 minuter och lyft sedan ut de ur formarna för att svalna helt.  

9

Frosting

Vispa smöret fluffigt, sikta under tiden i florsockret. Blanda ned citronarom. Bred en fjärdedel av frostingen på ena botten. Lägg över den andra botten och täck hela tårtan med resten av frostingen.  

10

Dela sockermassan i fyra delar och färga varje del i olika färger genom att droppa gelfärgen på sockermassan och knåda tills önskad nyans. 
Om sockermassan blir kladdig kan du doppa fingrarna florsocker. 

11

Pudra florsocker på bänken eller bakbordet. Kavla ut sockermassorna och stansa ut små prickar som du sedan dekorerar tårtan med. Tårtan är redo att serveras!

Samtycke till spårning

Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på “Samtycker”. För mer detaljer, se vår integritetspolicy. Du kan närsomhelst ändra dig.

Nödvändiga funktioner

Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.

Alltid aktiva
Analysering och personalisering

Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.

Aktivera

Inaktivera

(Re-)Marketing / datadelning med tredjepart

För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.

Aktivera

Inaktivera

Din webbläsare stöds inte längre

Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: