COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Saftig klassisk Butterkaka med modern twist

1 styck

Lite träning krävs 120 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Saftig klassisk Butterkaka med modern twist

Vetedeg:

75 g smör
2 dl ljummen mjölk
25 g jäst
1 tsk kardemumma
En nypa salt
0,5 dl socker
1 st ägg
omkring 7 dl vetemjöl

Fyllning:

2 msk smör
2 msk socker
1 dl russin
0,5 dl Dr. Oetker Kakfyllning eller Suckat

Pensling & Glasyr:

1 st ägg
omkring 2 - 3 msk pärlsocker
omkring 1 - 2 msk Dr. Oetker Hasselnötter hackade eller Mandelspån
Efter behov Kristyr rosa
omkring 1 - 2 msk Dr. Oetker Kakfyllning eller Suckat

preparation

Förberedelse

Smält smöret och tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet i en bunke.
 
Tillsätt resten av degspadet tillsammans med stött kardemumma, salt och socker. Blanda och knäck ner ägget och tillsätt hälften av mjölet. Blanda noga och tillsätt resten av mjölet, lite i taget.
 
Arbete till en smidig deg. Ställ bunken att jäsa i ca 30 min, täckt med en jäsduk till dubbel storlek.
 
Blanda smör och socker till en smidig massa.
 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den blank. Kavla ut till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred ut smörblandningen.
 
Fördela ut torkad frukt och rulla samman degen från långsidan. Skär ut ca 4 cm stora bitar.
 
Smörj en form med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter. Ställ bullbitarna glest i ett fint mönster i formen.
 
Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
 
Knäck ner ägget i en skål och vispa lätt samman. Pensla kakan med det uppvispade ägget. Strö över pärlsocker, hackade hasselnötter eller hyvlad mandel och grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 35 minuter på 200 grader tills den är genomgräddad och fått fin färg.
 
Låt kakan svalna i formen och lossa den från kanten med en vass kniv innan den svalnat helt. Glasera kakan och toppa med kakfyllning eller suckat.
 

Dr. Oetker produkter som används

För mer info om produkten