För receptet Semmeltårta på finskt sätt
50 g | smör |
2 dl | vetemjöl |
0,5 dl | socker |
1 tsk | Dr. Oetker Bakpulver |
1 tsk | kardemumma |
0,25 tsk | salt |
1 dl | mjölk |
1 st | ägg |
3 st | Gelatinblad |
200 g | mandelmassa |
0,5 dl | socker |
4 dl | vispgrädde |
1 tsk | Vaniljpasta Taylor & Colledge |
2 msk | vatten |
300 g | färska hallon (eller frysta som tinats) |
1 dl | socker |
4 st | Gelatinblad |
3 dl | vispgrädde |
1 tsk | Vaniljpasta Taylor & Colledge |
2 dl | vispgrädde |
1 tsk | Vaniljpasta Taylor & Colledge |
50 g | Mandelspån |
3 msk | Dr. Oetker Frystorkade hallon |
Efter behov | färska hallon |
Börja förbereda tårtan dagen innan, då den behöver stå över natten mellan några moment.
Klä en springform (ca. 22 cm) med bakpapper. Värm ugnen till 200 ℃:
Smält smöret. Mät upp vetemjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en skål och blanda ihop.
Tillsätt smör, mjölk och ägg och blanda tills det är jämnt, men knåda inte degen.
Häll smeten i formen. Grädda i ca 15 minuter eller tills kakan är färdig i mitten.
Låt det svalna.
Blöttlägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Mixa mandelmassa, socker, vaniljpasta och 1 dl grädde jämt.
Vispa resten av grädden till ett mjukt skum och tillsätt mandelfyllningen i den vispade grädden. Koka upp vattnet och lös upp det urkramade gelatinet i det.
Häll gelatinblandningen i en tunn stråle ner i fyllningen och rör om hela tiden.
Fördela fyllningen i formen över den svalna tårtbotten.
Lägg hallon och socker i en kastrull. Värm på låg värme till hallonen börjar släppa vätska. Om du använder utländska hallon, koka de i 3 minuter.
Passera hallonen genom en sil för att få en smidig puré. Låt purén svalna ett ögonblick så att den inte smälter vispgrädden.
Blötlägg gelatinbladen så att de blir mjuka i kallt vatten. Vispa grädden fluffigt.
Värm 3 msk hallonpuré och lös upp gelatinet i det. Rör gelatinblandningen i hallonblandningen. Vänd ned grädden i hallonpurén i tre omgångar.
Häll hallonfyllningen över mandelfyllningen och låt tårtan stelna i kylen tills nästa dag.
Ta försiktigt ur den stelnade tårtan från formen och placera på ett tårtfat. Vispa grädde och vaniljpasta fluffigt och bred ut det över tårtan.
Avsluta med att toppa tårtan med mandelspån, frystorkade och färska hallon.
Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på ”Samtycker”. Ditt samtycke omfattar också uttryckligen en möjlig dataöverföring till USA i hänsyn till artikel 49 i GDPR. Se vår integritetspolicy för mer detaljerad information. Där kan du även läsa mer om dataöverföring till teknikleverantörer och partners i USA. Du kan närsomhelst ändra dig.
Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.
Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.
Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA.
Aktivera
Inaktivera
För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.
Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA.
Aktivera
Inaktivera
Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: