Semmeltårta på finskt sätt

Recept som inspirerats av den finska semlan som fylls med sylt och mandelmassa. Denna moussetårta med smak av semla får ni inte missa!

cirka 15 portioner

Lite träning krävs 60 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Semmeltårta på finskt sätt

Tårtbotten:

50 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk Dr. Oetker Bakpulver
1 tsk kardemumma
0,25 tsk salt
1 dl mjölk
1 st ägg

Mandelfyllning:

3 st Gelatinblad
200 g mandelmassa
0,5 dl socker
4 dl vispgrädde
1 tsk Vaniljpasta Taylor & Colledge
2 msk vatten

Hallonfyllning:

300 g färska hallon (eller frysta som tinats)
1 dl socker
4 st Gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 tsk Vaniljpasta Taylor & Colledge

Dekoration:

2 dl vispgrädde
1 tsk Vaniljpasta Taylor & Colledge
50 g Mandelspån
3 msk Dr. Oetker Frystorkade hallon
Efter behov färska hallon

preparation

Förberedelse

1

Tips

Börja förbereda tårtan dagen innan, då den behöver stå över natten mellan några moment. 

2

Botten

Smält smöret. Mät upp vetemjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en skål och blanda ihop.
Tillsätt smör, mjölk och ägg och blanda tills det är jämnt, men knåda inte degen. 
Häll smeten i formen. Grädda i ca 15 minuter eller tills kakan är färdig i mitten. 
Låt det svalna.

3

Mandelfyllning

Blöttlägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Mixa mandelmassa, socker, vaniljpasta och 1 dl grädde jämt. 
Vispa resten av grädden till ett mjukt skum och tillsätt mandelfyllningen i den vispade grädden. Koka upp vattnet och lös upp det urkramade gelatinet i det. 
Häll gelatinblandningen i en tunn stråle ner i fyllningen och rör om hela tiden. 
Fördela fyllningen i formen över den svalna tårtbotten.

4

Hallonfyllning

Lägg hallon och socker i en kastrull. Värm på låg värme till hallonen börjar släppa vätska. Om du använder utländska hallon, koka de i 3 minuter. 
Passera hallonen genom en sil för att få en smidig puré. Låt purén svalna ett ögonblick så att den inte smälter vispgrädden.
Blötlägg gelatinbladen så att de blir mjuka i kallt vatten. Vispa grädden fluffigt. 
Värm 3 msk hallonpuré och lös upp gelatinet i det. Rör gelatinblandningen i hallonblandningen. Vänd ned grädden i hallonpurén i tre omgångar. 
Häll hallonfyllningen över mandelfyllningen och låt tårtan stelna i kylen tills nästa dag.

5

Dekoration

Ta försiktigt ur den stelnade tårtan från formen och placera på ett tårtfat. Vispa grädde och vaniljpasta fluffigt och bred ut det över tårtan. 
Avsluta med att toppa tårtan med mandelspån, frystorkade och färska hallon.

Samtycke till spårning

Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på “Samtycker”. För mer detaljer, se vår integritetspolicy. Du kan närsomhelst ändra dig.

Nödvändiga funktioner

Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.

Alltid aktiva
Analysering och personalisering

Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.

Aktivera

Inaktivera

(Re-)Marketing / datadelning med tredjepart

För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.

Aktivera

Inaktivera

Din webbläsare stöds inte längre

Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: