För receptet Valnötsbröd
5 dl | vatten |
7,5 dl | vetemjöl |
7,5 dl | rågsikt |
2 påsar | Dr. Oetker Torrjäst (14g) |
100 g | Dr. Oetker Valnötskärnor |
1 msk | sirap (helst ljus) |
2 msk | smält smör (eller olja) |
cirka 0,5 tsk | salt |
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten och sirap och värm till 42 grader. Häll degvätskan i en bunke. Blanda ner alla torra ingredienser utom valnötterna. Knåda till en jämn och smidig deg, 15 min för hand, assistent 10 min.Lägg i de hela valnötterna mot slutet och se till att de knådas in i degen. Låt degen jäsa i bunken 45-60 minuter.
Forma bröden på lätt mjölat bord. Lägg dem i form eller på plåt. Låt jäsa i ytterligare 30-45 minuter och snitta ett mönster, ej för djupt.
Grädda först i 10 min på 225 grader sänk sedan till 175 grader och släng in 1 dl vatten på botten av ugnen, stäng luckan direkt och grädda ytterliggare 30-40 min. Detta för att brödet får en hårdare skorpa. Låt svalna på galler.
Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på ”Samtycker”. Ditt samtycke omfattar också uttryckligen en möjlig dataöverföring till USA i hänsyn till artikel 49 i GDPR. Se vår integritetspolicy för mer detaljerad information. Där kan du även läsa mer om dataöverföring till teknikleverantörer och partners i USA. Du kan närsomhelst ändra dig.
Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.
Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.
Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA.
Aktivera
Inaktivera
För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.
Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA.
Aktivera
Inaktivera
Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: