COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Vegansk blåbärsmoussekaka

Recept på fantastiskt god blåbärstårta som är både vegansk och fri från laktos och tillsatt socker.

omkring 10 - 12 bitar

Lite träning krävs 240 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Vegansk blåbärsmoussekaka

Rom-russin botten:

75 g dadlar utan kärnor
1 Förp. Korinter
1 dl vatten
1 msk kokosolja
1 tsk Dr. Oetker Romarom
50 g Mandelspån eller flagade hasselnötter

Vegansk blåbärsmousse:

200 g Cashewnötter
400 g frysta blåbär tinade
80 g lönnsirap (65 ml)
2 dl vatten kallt
2 påsar Dr. Oetker Vegegel
2 tsk Dr. Oetker Vaniljarom
3 msk citronsaft
150 g kokosolja

Dekoration:

Efter behov färska blåbär
Efter behov kokosflagor

preparation

Förberedelse

1

Förberedelse

Till det här receptet är det viktigt att ha en bra matberedare eller blender för att lyckas. Dela eventuellt moussereceptet på två om skålen till matberedaren är för liten. Vi har använt en 21 cm vid springform och klädd med bakpapper och plastfolie så att kakan ska lossna lätt. Har du bara en mindre form går det bra att använda den, mousselagret blir då högre.

2

Lägg cashewnötterna i blöt i kallt vatten minst 2 timmar (gärna 4 timmar) innan de ska användas. Då blir de blötlagda och fungerar perfekt som ett veganskt alternativ till färskost i detta recept.

3

Rom-russin botten

Blanda dadlar, korinter och vatten i en kastrull och koka samman under omrörning tills vattnet har dunstat. Hacka frukten till en fin massa i en matberedare tillsammans med romaromen. Tillsätt hasselnötsflagorna (eller mandelspån) och rör hastigt om så att massan fortfarande har en fin struktur.

4

Täck botten av springformen med ett ark bakpapper och lås fast kanterna runtom så att pappret ligger stramt. Klä formens kanter med plastfolie. Fördela nötmassan över formens botten i ett tunt tunt lager. Tryck ut den jämnt och ställ formen i kylskåp.

5

Vegansk blåbärsmousse

Lägg de frysta blåbären och lönnsirapen i en kastrull och låt koka upp. När blåbären har släppt all saft, fortsätt till nästa steg.

6

Lös upp Vegegel i kallt vatten och tillsätt den i blåbären under omrörning. Koka upp tills massan tjocknar (1-2 min). Tillsätt citronsaft och vaniljarom och låt massan svalna helt.

7

Sila cashewnötterna och mixa tills de är så finfördelade som möjligt. Tillsätt smält kokosolja och fortsätt blanda. Tillsätt den svala blåbärsmassan och mixa den tills moussen är jämn.

8

Häll moussen över botten och slå formen mot bordsskivan så att ytan lägger sig jämn. Ställ kakan i kylskåp 3-4 timmar tills moussen har satt sig.

9

Dekoration

Öppna springformen och placera kakan på ett serveringsfat. Dra försiktigt av plasten från kanten och dekorera ovansidan av kakan med färska blåbär och stick ner kokosflagor i moussen. Kakan kan förvaras upp till 2 dagar i kylskåp.

Dr. Oetker produkter som används

För mer info om produkten