Vegansk blåbärsmoussekaka

Recept på fantastiskt god blåbärstårta som är både vegansk och fri från laktos och tillsatt socker.

cirka 10 - 12 bitar

Lite träning krävs 240 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Vegansk blåbärsmoussekaka

Rom-russin botten:

75 g dadlar utan kärnor
1 Förp. Korinter
1 dl vatten
1 msk kokosolja
1 tsk Dr. Oetker Romarom
50 g Mandelspån eller flagade hasselnötter

Vegansk blåbärsmousse:

200 g Cashewnötter
400 g frysta blåbär tinade
80 g lönnsirap (65 ml)
2 dl vatten kallt
2 påsar Dr. Oetker Vegegel
2 tsk Dr. Oetker Vaniljarom
3 msk citronsaft
150 g kokosolja

Dekoration:

Efter behov färska blåbär
Efter behov kokosflagor

preparation

Förberedelse

1

Förberedelse

Till det här receptet är det viktigt att ha en bra matberedare eller blender för att lyckas. Dela eventuellt moussereceptet på två om skålen till matberedaren är för liten. Vi har använt en 21 cm vid springform och klädd med bakpapper och plastfolie så att kakan ska lossna lätt. Har du bara en mindre form går det bra att använda den, mousselagret blir då högre.

2

Lägg cashewnötterna i blöt i kallt vatten minst 2 timmar (gärna 4 timmar) innan de ska användas. Då blir de blötlagda och fungerar perfekt som ett veganskt alternativ till färskost i detta recept.

3

Rom-russin botten

Blanda dadlar, korinter och vatten i en kastrull och koka samman under omrörning tills vattnet har dunstat. Hacka frukten till en fin massa i en matberedare tillsammans med romaromen. Tillsätt hasselnötsflagorna (eller mandelspån) och rör hastigt om så att massan fortfarande har en fin struktur.

4

Täck botten av springformen med ett ark bakpapper och lås fast kanterna runtom så att pappret ligger stramt. Klä formens kanter med plastfolie. Fördela nötmassan över formens botten i ett tunt tunt lager. Tryck ut den jämnt och ställ formen i kylskåp.

5

Vegansk blåbärsmousse

Lägg de frysta blåbären och lönnsirapen i en kastrull och låt koka upp. När blåbären har släppt all saft, fortsätt till nästa steg.

6

Lös upp Vegegel i kallt vatten och tillsätt den i blåbären under omrörning. Koka upp tills massan tjocknar (1-2 min). Tillsätt citronsaft och vaniljarom och låt massan svalna helt.

7

Sila cashewnötterna och mixa tills de är så finfördelade som möjligt. Tillsätt smält kokosolja och fortsätt blanda. Tillsätt den svala blåbärsmassan och mixa den tills moussen är jämn.

8

Häll moussen över botten och slå formen mot bordsskivan så att ytan lägger sig jämn. Ställ kakan i kylskåp 3-4 timmar tills moussen har satt sig.

9

Dekoration

Öppna springformen och placera kakan på ett serveringsfat. Dra försiktigt av plasten från kanten och dekorera ovansidan av kakan med färska blåbär och stick ner kokosflagor i moussen. Kakan kan förvaras upp till 2 dagar i kylskåp.

Samtycke till spårning

Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på ”Samtycker”. Ditt samtycke omfattar också uttryckligen en möjlig dataöverföring till USA i hänsyn till artikel 49 i GDPR.  Se vår integritetspolicy för mer detaljerad information. Där kan du även läsa mer om dataöverföring till teknikleverantörer och partners i USA. Du kan närsomhelst ändra dig.

Nödvändiga funktioner

Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.

Alltid aktiva
Analysering och personalisering

Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.

Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA. 

Aktivera

Inaktivera

(Re-)Marketing / datadelning med tredjepart

För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.

Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA. 

Aktivera

Inaktivera

Din webbläsare stöds inte längre

Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: