För receptet Vit chokladtårta med maräng
1 st | Gelatinblad |
5 dl | vispgrädde |
300 g | hackad vit choklad |
2 tsk | Dr. Oetker Vaniljsocker |
2 st | äggvitor |
100 g | socker |
0,5 st | citroner rivet skal |
Efter behov | Dr. Oetker gelfärger röd eller annan valfri kulört |
150 g | mörk chokad |
8 msk | mjölk |
250 g | mjukt smör |
250 g | socker |
1,5 tsk | Vaniljpasta Taylor & Colledge |
0,5 tsk | salt |
6 st | ägg |
300 g | vetemjöl |
3 tsk | Dr. Oetker Bakpulver |
50 g | kakao |
300 g | creme fraiche |
100 g | mörk chokad |
2 msk | vispgrädde |
2 msk | smör |
1 tsk | Dr. Oetker flytande glykos |
1 Förp. | Dr. Oetker Sugar Fondant White |
cirka 5 - 6 msk | Nonpareille |
Förbered den vita chokladkrämen dagen innan, den måste vila i minst 12 timmar. Det kan också vara bra att förbereda marängerna dagen.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vattenbad i 5 minuter. Hetta upp grädden i en kastrull tills den nästan kokar. Ta kastrullen av värmen och rör ner finhackad vit choklad. Rör om tills chokladen är helt smält. Rör ner gelatinbladet i chokladgrädden tills det är smält, tillsätt vaniljsocker. Ställ bladningen i kylskåpet tills nästa dag, minst 12 timmar.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Värm ugnen till 100°C över- och undervärme alt 80°C varmluft. Vispa äggvitorna med en elvisp eller assistent på hög hastighet tills massan är helt styv. Tillsätt socker och citronskal lite i taget medan du vispar på högsta hastighet, och vispa vidare tills sockret löst sig helt. Tillsätt ev. gelfärg. Lägg marängsmeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa fina toppar i olika storlekar på bakplåten. Grädda marängerna i nederst i ugnen i cirka 70 minuter.
Hacka chokladen grovt. Värm mjölken i en kastrull och låt chokladen smälta i mjölken. Rör smöret mjukt och smidigt med en elvisp. Tillsätt socker, vaniljpasta och salt lite i taget under omrörning tills det har blivit en fast smet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa i ca 30 sek mellan varje ägg som tillsätts. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och blanda ner i smeten lite i taget. Vänd till sist ned creme fraiche och chokladblandningen. Fördela smeten i 2 runda bakformar (20 cm) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Lossa kakorna från formarna, och stjälp upp de på ett galler där de får svalna.
Smält chokladen och tillsätt grädde, smör och flytande glykos. Låt glasyren svalna något så att den inte är för rinnig.
Dela bottnarna på hälften så att du får 4 tårtbottnar. Vispa snabbt upp den vita chokladkrämen så att den blir luftig. Lägg en av tårtbottnarna på ett serveringsfat och bred på en ¼ av den vita chokladkrämen. Upprepa tills alla tårtbottnarna är placerade över varandra. Fördela resten av krämen på toppen och runt tårtan. Kavla ut fondanten till ett tårtlock och täck över tårtan. Jämna till kanterna. Häll chokladglasyren lite i taget över mitten av tårtan och bred försiktig ut över kanterna. Låt glasyren rinna lite ned över sidorna för en dekorativ effekt. Dekorera slutligen tårtan med marängerna och valfri dekoration från Dr. Oetker, tex Nonpareille.
Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på ”Samtycker”. Ditt samtycke omfattar också uttryckligen en möjlig dataöverföring till USA i hänsyn till artikel 49 i GDPR. Se vår integritetspolicy för mer detaljerad information. Där kan du även läsa mer om dataöverföring till teknikleverantörer och partners i USA. Du kan närsomhelst ändra dig.
Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.
Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.
Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA.
Aktivera
Inaktivera
För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.
Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA.
Aktivera
Inaktivera
Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: