Flag

Moussebakelser med choklad och jordgubb

8 portioner
Mellan
700 minuter
Recept på festlig dessert med len mousse på kakdegsbotten toppad med mirrorglaze.
Ingredienser
Tillagning
Picture -
Picture -
BETYGSÄTT DETTA RECEPT
Vad tyckte du om receptet?

Liknande recept

Liknande recept

Picture - Hero image

Ingredienser

"No Bake" Kakdegsbotten
100 gsmör
1 dlfarinsocker
1 dlströsocker
1 tskDr. Oetker Vaniljsocker
1 krmsalt
2 mskmjölk
0,5 dlkakao
2,5 dlvetemjöl
Jordgubbsmousse
2 stDr. Oetker Gelatinblad
2 dlvispgrädde
1 stäggvita
1 stäggulor
100 gjordgubbssaft koncentrerad (alt. saft från uppkokta och silade jordgubbar)
Mjölkchokladmousse
1 stDr. Oetker Gelatinblad
4 dlvispgrädde
150 ghackad choklad ljus (mjölkchoklad)
Mirrorglaze
3 stDr. Oetker Gelatinblad
75 gvit choklad
0,5 dlvispgrädde
0,25 dlvispgrädde
0,8 dlströsocker
75 gDr. Oetker flytande glykos
Efter behovDr. Oetker Gelfärger Valfri kulör

Visa produkter

Picture - Dr. Oetker Gelatinblad
Picture - Dr. Oetker Gelatinblad
Picture - Dr. Oetker Gelatinblad
Picture - Dr. Oetker flytande glykos
1

Kakdegsbotten

Blanda ihop alla ingredienserna till en slät deg.
Tryck ut degen i en form, ca 20x30 cm. alt i 8 st portionsformar.
Ställ åt sidan och gör jordgubbsmoussen. 

2

Jordgubbsmousse

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
Vispa grädden hårt.
Rör ner gulan försiktigt i grädden.
Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ut vattnet och smält dem i saften.
Rör sedan ner saften i en tunn stråle i grädden.
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i grädden.
Bred över moussen över kakbotten och ställ i frysen medan du gör chokladmoussen. 

3

Chokladmousse

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Vispa 3 dl vispgrädden tills den blir fast.
Koka upp 1 dl av grädden och tag av från värmen.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikron försiktigt.
Blanda ihop den varma grädden med chokladen.
Krama ut gelatinbladen och blanda ner i den varma chokladsmeten.
Vänd sedan ner chokladgrädden i den vispade grädden och rör försiktigt tills det blandats till en jämn mousse.
Bred ut chokladmoussen över jordgubbsmoussen och ställ in i frysen.
Frys helst över natten.
 
 
Tag ut moussetårtan ut formen och låt den vara som den är eller skär upp i portionsbitar.
Ställ in i frysen igen.
 

4

Mirror glaze

Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.
Lägg chokladen i bunke.
Koka upp grädde, vatten, strösocker & glykossirap.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
Häll det sedan över chokladen, rör om tills chokladen smält.
Tillsätt eventuell gelfärgen och mixa med en stavmixer till en slät glaze.
Rör om försiktigt så att glaze inte bubblar sig, när glazen är ca 38–40 grader häller du den över den djupfrysta tårtan eller några bakelser.
Det är viktigt att bakelserna eller tårtan har en djupfryst yta innan du häller på glazen så att den inte rinner av.
Gör glazen, när glazen är klar tar du ut bakelserna eller tårtan ut frysen och häller över glazen på en gång.
Häll över glazen rejält i roterande rörelser för att få de så jämt som möjligt.
Gör bra att förvara både i kyl och i frysen efter att den är glazerad.