Flag

Gammaldags Lussekatter

cirka 30 styck
Mellan
120 minuter
Klassiska lussekatter bakade med färskjäst. Receptet ger ca 30 st
Ingredienser
Tillagning
Picture -
Picture -
BETYGSÄTT DETTA RECEPT
Vad tyckte du om receptet?

Liknande recept

Liknande recept

Picture - Hero image

Ingredienser

Till degen
50 gsmör
5 dlmjölk
0,5 - 1 gsaffran
1 tsksalt
1 msksocker
cirka 15 dlvetemjöl
125 gsmör
1,5 dlsocker
1 stägg
50 gjäst
Till pensling och garnering
1 stägg och russin eller korinter som lagts i blöt i lite vatten

Visa produkter

1

Gör så här

Smält 50 g smör och tillsätt mjölk och saffran. Låt degvätskan bli 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över saffransmjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och ca 12 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

2

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Arbeta in smörblandningen i den jästa degen. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen med resten av mjölet. Forma till lussekatter. Lägg lussekattorna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

3

Garnera med korinter eller russin och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter.