
Gammaldags Lussekatter
Ingredienser
Tillagning:
Smält 50 g smör och tillsätt mjölk och saffran. Låt degvätskan bli 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll över saffransmjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och ca 12 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Arbeta in smörblandningen i den jästa degen. Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen med resten av mjölet. Forma till lussekatter. Lägg lussekattorna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Garnera med korinter eller russin och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter.
Liknande recept
Liknande recept

Saffransbullar med vaniljkräm och kanelsocker

Fruktigt mellanmålsbröd

Lussegömmor

Saftig klassisk Butterkaka med modern twist

Färgglad påsktårta

Glutenfria lussebullar
