Flag

Tema Vanilj

Vaniljextrakt
Inspiration
Tema Vanilj
Vaniljextrakt

Visste du att vaniljextrakt och vaniljessens är samma sak? Innehållet i dessa små flaskor som du hittar i bakavdelningen används i kök överallt för att smaksätta alla möjliga maträtter och bakverk. Men innehåller verkligen dessa flaskor extrakt från äkta vanilj? Vilka recept är extrakt lämpliga till? Och kan man göra vaniljextrakt själv?

Vad är vaniljextrakt?

Vaniljextrakt fås från vaniljstänger. Eftersom det extraheras från själva vaniljstängerna innehåller extrakt de naturliga aromatiska komponenterna i vaniljen – i en mycket koncentrerad form.

Vad används vaniljextrakt till?

Det bästa med vaniljextrakt: Den delikata vaniljsmaken gör den idealisk för en mängd olika sötade recept som kakor, kex, desserter eller smaksättning i kaffe. Vaniljextrakt är även lämpligt till att göra egen vaniljglass eller till exempel olika sylter med en svag ton av vaniljsmak. Eller ska du göra en sås till middagen? En tesked vaniljextrakt förhöjer smaken.

Alternativ till vaniljextrakt

Även om vaniljextrakt anses vara en ”all-roundsmaksättare” inom bakning, så kan andra vaniljprodukter användas istället med några små justeringar. Om du ska använda andra vaniljprodukter som ersättning för vaniljextrakt så var noga med hur mycket du ersätter med.

 

  • Om du använder vaniljstång, så motsvarar en vaniljstång ungefär 1-2 teskedar extrakt.
  • För att ersätta vaniljextrakt med vaniljpulver behöver du ta ungefär 1 gram pulver som motsvarar 1 tsk extrakt.
  • Har du vaniljsocker till hands? Ungefär 2-4 gram vaniljsocker motsvarar 1 tsk extrakt.

Vaniljextrakt utan alkohol

Med få undantag tillverkas de flesta vaniljextrakten med alkohol som bas, eftersom alkoholen används för att extrahera vaniljsmaken. 

Köpa och förvara vaniljextrakt

Då vaniljextrakt är en av de mest populära vaniljprodukterna hittar du det i bakhyllan i välsorterade mataffärer. Produkten ska förvaras svalt och mörkt. 

Gör eget vaniljextrakt utan alkohol – receptet

Om du föredrar hemlagat, har vi satt ihop några detaljerade och tydliga instruktioner för hur du gör ditt egna vaniljextrakt. Se på videon och lär dig mer. 

Ingredienser till ca 50 ml vaniljextrakt:

  • 2 vaniljstänger 
  • 50 g socker
  • 100 ml vatten

 

Gör så här:

  1. Dela vaniljstängerna längs långsidan och skrapa ut fröna.
  2. Värm långsamt sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Tillsätt vatten, vaniljfrön och vaniljstänger och låt sjuda på låg värme 5-7 minuter. Ta bort vaniljstängerna.
  3. Häll vaniljextraktet i en steril flaska eller burk, förslut och låt det svalna. 

När vaniljextraktet har hällts på rena flaskor håller det i flera veckor om det förvaras mörkt och svalt  Viktigt: Använd alltid rena skedar  i kontakt med vaniljextraktet för att undvika bakterietillväxt.