Sätt ugnen på 160 °C (varmluft).
Smörj kanten av springformen och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av springformen. Klä även kanterna något ovanför formens kanter med bakplåtspapper så att kakan kan resa sig fin i ugnen.
Mät upp i glas. Använd tre identiska glas (samma modell och storlek).
Knäck äggen i det första glaset.
Fyll det andra glaset med strösocker till exakt samma nivå som äggen.
Fyll det tredje glaset med vetemjöl och rör ner både bakpulver och vanillinsocker så att det blandas jämnt.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp, ca 5–10 minuter.
Sikta ner mjöl-, bakpulver- och vanillinsocker¬blandningen i äggsmeten.
Vänd försiktigt med slickepott så att luften bevaras.
Häll smeten i formen och grädda på näst nedersta falsen. Anpassa tiden efter storlek på formen:
• 20 cm: ca 35 min
• 24 cm: ca 40 min
• 26 cm: ca 45 min
Öppna inte ugnsluckan de första 20 min. Prova med provsticka – om den är torr är kakan klar. Låt svalna på galler innan du skär bottnen i tre lika delar.
Lägg skivad rabarber, vatten och socker i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10 minuter.
Ta från plattan, sila av kompotten och låt saften rinna av ordentligt.
Förvara kompotten i en skål och låt saften svalna i en separat skål.
Vispa äggvita, florsocker och ättiksprit fluffigt med elvisp.
Dela upp kristyren i skålar och färga med önskade gelfärger.
Spritsa blommor och blad på bakplåtspapper.
Låt stelna i rumstemperatur i minst 12-24 timmar. Förvara sedan torrt i en väl försluten burk.
Vispa vaniljmoussen enligt förpackningens anvisning.
Dela den avsvalnade tårtbottnen i tre jämna delar.
Lägg första bottnen på tårtfatet och bred på rabarberkompott. Lägg på andra bottnen och bred över vaniljmousse. Avsluta med tredje bottnen. Plasta in tårtan och låt stå i kyl minst 1 timme (gärna över natten).
ViCVispa grädde till lättvispad och tillsätt vanillinsocker och cream fix. Vispa till en luftig konsistens.
Täck tårtan helt med grädden och spritsa eventuellt lite extra på toppen.
Dekorera med kristyrblommor och några blad citronmeliss.
Liknande recept
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser