Flag

Tema Vanilj

Vanilj eller Vanillin
Inspiration
Tema Vanilj
Äkta vanilj jämfört med “artificiellt” vanillin

När man tittar på produktutbudet av vaniljprodukter som finns så kan det uppstå en del frågor, särskilt som man alldeles bredvid vaniljsocker i butikshyllan även hittar vanillinsocker. Även om namnen påminner mycket om varandra så innehåller de två väldigt olika produkter.

Vad är vanillin?

Vanillin är det huvudsakliga aromatiska ämnet som finns i vaniljorkidéns böna. Om du använder fröerna från vanilstången/bönan så använder du naturlig vanilj. Eftersom det är så svårt att odla vaniljplantorna och de kräver väldigt specifika odlingsvillkor samt att även mängden vanilj som kan produceras inte täcker marknadens efterfrågan så tillverkas vaniljens aromatiska ämne även syntetiskt. Denna artificiella arom, som på inga sätt är sämre än naturlig vanilj, används inom livsmedels- kosmetik- och läkemedelsindustrin och anses vara helt ofarlig för hälsan.

 

Medan naturligt vaniljsocker har en ljust brun eller gyllene ton till följd som ett resultat av att det innehåller äkta vanilj, så är vanillinsocker helt vitt. Eftersom vaniljsocker är en naturlig produkt med hög kvalitet så är det dyrare än syntetiskt framställt vanillinsocker. Både vaniljsocker och vanillinsocker är jämförbart lämpade för att användas till bakning och matlagning.

Vaniljarom och naturlig vaniljarom

När man tillverkar produkter med vaniljarom, så görs det skillnad på ”vanlig” vaniljarom och naturlig vaniljarom. Termen vaniljarom är inte lagligt definierad och då innehåller aromen vanligtvis olika ämnen i en kemisk process. I naturlig vaniljarom däremot, ska minst 95% av innehållet komma från äkta vanilj. De som föredrar naturlig vanilj kan även använda vaniljextrakt, eftersom 100% av vaniljen i detta kommer från äkta vanilj. 

Här hittar du mer information om ursprung, odling och skörd av vaniljplantan.