Brownies med saltkaramell

Recept på en ljuvlig brownie toppad med salt kola. Fotograf: Simona Muntean

cirka 20 bitar

Lite träning krävs 60 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Brownies med saltkaramell

Brownies:

140 g smör
115 g mörk chokad hackad
1,5 dl strösocker
1,5 dl Dansukker Brun Farin Strö
2 st ägg stora
1 tsk Vaniljpasta Taylor & Colledge
1,75 dl vetemjöl
0,5 dl kakao + 1 msk
En nypa salt

Saltkaramell:

1,25 dl strösocker
1,25 dl Dansukker Brun Farin Strö
2 msk vatten
1 msk Dr. Oetker flytande glykos
85 g smör osaltat, i små kuber
0,75 dl vispgrädde
1 tsk salt gärna flingsalt eller havssalt + för dekoration
2 tsk Vaniljpasta Taylor & Colledge

preparation

Förberedelse

1

Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

2

Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brunt farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 5 minuter.

3

Tillsätt äggen och vaniljpasta under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet. Häll den i formen. Jämna till ytan.

4

Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen under tiden du gör saltkaramellen.

5

Värm strösocker, brunt farin, vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull över låg värme på spisen. Rör försiktigt tills sockret har lösts upp och den börjar puttra. Täck med lock i 2 minuter. Ta av locket och koka upp och sen i ytterligare 2–3 minuter. Rör om hela tiden.

6

Tillsätt smöret och vispgrädden och rör om tills allt är helt inkorporerat. Låt koka upp och sen i ytterligare 7–8 minuter tills det bildas stora bubblor. Rör om ofta. Karamellen är klar när den kommer bort från kastrullens sidor när du rör i.

7

Gör ev kultestet genom att släppa en droppe karamell i iskallt vatten och det bör bli ganska snabbt till en tuggkonsistens. Stäng av värmen och tillsätt salt och vanilj. Häll den över kakan.

8

Låt karamellen svalna något innan du strör över flingsalt.
Låt kakan kallna innan du ställer den i kylskåpet för minst 2 timmar.
Dela i lagom stora bitar. 

Samtycke till spårning

Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på “Samtycker”. För mer detaljer, se vår integritetspolicy. Du kan närsomhelst ändra dig.

Nödvändiga funktioner

Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.

Alltid aktiva
Analysering och personalisering

Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.

Aktivera

Inaktivera

(Re-)Marketing / datadelning med tredjepart

För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.

Aktivera

Inaktivera

Din webbläsare stöds inte längre

Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: