Flag

Brownies med saltkaramell

cirka 20 bitar
Mellan
60 minuter
Recept på en ljuvlig brownie toppad med salt kola. Fotograf: Simona Muntean
Ingredienser
Tillagning
Picture -
Picture -
BETYGSÄTT DETTA RECEPT
Vad tyckte du om receptet?

Liknande recept

Liknande recept

Picture - Hero image

Ingredienser

Brownies
140 gsmör
115 gmörk chokad hackad
1,5 dlströsocker
1,5 dlDansukker Brun Farin Strö
2 stägg stora
1 tskVaniljpasta Taylor & Colledge
1,75 dlvetemjöl
0,5 dlkakao + 1 msk
En nypasalt
Saltkaramell
1,25 dlströsocker
1,25 dlDansukker Brun Farin Strö
2 mskvatten
1 mskDr. Oetker flytande glykos
85 gsmör osaltat, i små kuber
0,75 dlvispgrädde
1 tsksalt gärna flingsalt eller havssalt + för dekoration
2 tskVaniljpasta Taylor & Colledge

Visa produkter

Picture - Vaniljpasta Taylor & Colledge
Picture - Dr. Oetker flytande glykos
Picture - Vaniljpasta Taylor & Colledge
1

Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

2

Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brunt farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 5 minuter.

3

Tillsätt äggen och vaniljpasta under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet. Häll den i formen. Jämna till ytan.

4

Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen under tiden du gör saltkaramellen.

5

Värm strösocker, brunt farin, vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull över låg värme på spisen. Rör försiktigt tills sockret har lösts upp och den börjar puttra. Täck med lock i 2 minuter. Ta av locket och koka upp och sen i ytterligare 2–3 minuter. Rör om hela tiden.

6

Tillsätt smöret och vispgrädden och rör om tills allt är helt inkorporerat. Låt koka upp och sen i ytterligare 7–8 minuter tills det bildas stora bubblor. Rör om ofta. Karamellen är klar när den kommer bort från kastrullens sidor när du rör i.

7

Gör ev kultestet genom att släppa en droppe karamell i iskallt vatten och det bör bli ganska snabbt till en tuggkonsistens. Stäng av värmen och tillsätt salt och vanilj. Häll den över kakan.

8

Låt karamellen svalna något innan du strör över flingsalt.
Låt kakan kallna innan du ställer den i kylskåpet för minst 2 timmar.
Dela i lagom stora bitar.