Flag
Baka med färg
Inspiration
Inspiration
Baka med färg

Att sätta färg på sitt bakverk genom att färga glasyr eller smörkräm är inget nytt påhitt. Karamellfärg i grönt och rött har funnits i generationer och ihdag är utbudet större än någonsin. Våra olika livsmedelsfärger är i hög utsträckning naturliga. Det betyder att det färgämne som använts i produkten kommer från något du kan hitta i naturen. En utmaning med naturliga färgämnen är att de sällan blir lika gälla och intensiva som de man kan få fram på konstgjord väg. En klar fördel är att att de alla är fria från så kallade azo-ämnen.

Vilken färg ska jag välja?

Vi reder ut begreppen...

Flytande färg eller gelfärg? Behövs verkligen båda och när använder man vad? Ja, svarar vi och snart förstår du varför. Flytande färg, karamellfärg eller hushållsfärg som vi säger är en vattenbaserad färg som du doserar med liten sked och som lätt blandar sig i din smet. Hushållsfärger är perfekt att använda när du ska färga glasyrer, vätskor eller andra smeter och degar som inte är känsliga för att ändra konsistens.

Ska du baka maränger, göra smörkräm eller forma fondant vill du inte att smeten eller massan ska bli för lös. Då är gelfärgen ett bra val. Gelfärg, eller pastafärg som man också kan säga har en geléaktig konsistens som lätt absorberas i din smet eller fondant. Tuben har en liten pip som förenklar doseringen. Du kan också använda gelfärgen för att måla utanpå exempelvis ett tårtlock i vit fondant.

Gör din egen färgpalett

Lite om färglära...

När du lärt känna våra färger vill du kanske utforska andra nyanser. Precis som vilken målarfärg som helst går även de ätbara färgerna att kombinera för att få fram nyanser och helt nya färger. Här är några tips för att du ska komma igång:

Tomteröd: De naturligt röda färgämnena går ofta mer åt det kalla året. En varm julröd ton får du genom addera någon droppe gult i det röda - men se upp - för mycket gult gör det röda orange.

Turkos: Genom att tillsätta någon droppe blå i det gröna får du en läcker havsblå eller turkos ton.

Lila: Blått och rött blir som bekant lila. Vår lila gelfärg har en kall violett ton - för en varmare lila färg blanda den med lite av det röda.

Orange: Blanda det gula med ett par droppar rött för en orange eller brandgul ton.

Färgsprakande recept

4 av 4 resultat visas

Alla våra färger för bakning

*Storleken på produkten överrensstämmer inte med verkligheten