Flag

Tema Vanilj

Vaniljpulver
Inspiration
Tema Vanilj
Vaniljpulver

De med stort bakintresse kommer inte att kunna motstå doften och smaken av vanilj. Det är den näst dyraste kryddan i världen, efter saffran. Fint vaniljpulver är den dyraste produkten i vaniljfamiljen. Vi berättar allt om vad vaniljpulver kan användas till och hur du kan göra det själv hemma. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allt om vaniljprodukter Vaniljens ursprung Vanilj eller vanillin

Vad är vaniljpulver?

Vaniljpulver är torkad och sedan pulveriserad vaniljstång. Det ska inte förväxlas med vaniljsocker, eftersom vaniljpulver av hög kvalitet inte innehåller något socker.

Vad används vaniljpulver till?

Även med små mängder av vaniljpulver är mer än tillräckligt för att ge en intensiv vaniljsmak, särskilt i söta rätter.

Det finmalda vaniljpulvret är perfekt för att smaksätta bakverk som mjuka kakor, småkakor och desserter. Även gott till att smaksätta frukostyoghurten eller din smoothie.

En sak att notera: Vaniljpulver löser sig inte under bakning eller tillagning.

Hur kan man ersätta vaniljpulver?

Ditt recept kräver vaniljpulver men har du inget till hands? Inga problem, eftersom andra vaniljprodukter kan användas istället.

  •  En halv tesked vaniljpulver, cirka 2 g, motsvarar ungefär fröna från en vaniljstång.
  • Vaniljextrakt är ett populärt substitut för vaniljpulver eftersom smaken av vaniljextrakt är lika intensiv. En halv tesked vaniljpulver (ca 2 g) motsvarar ungefär 2 teskedar vaniljextrakt.
  • Alla Dr. Oetkers vaniljprodukter och deras rekommenderade användningar finns i vår översikt.

Köpa och förvara vaniljpulver

Vaniljpulver är en av de dyraste vaniljprodukterna på marknaden på grund av dess sammansättning. Pulveriserad vaniljstång säljs i mycket små mängder. Det blir allt vanligare att vaniljstång också säljs i små kvarnar som är klara att omvandlas till vaniljpulver hemma. För att säkerställa långvarig smak bör vaniljpulver förvaras på en sval och mörk plats,  rumstemperatur - upp till max. 18 ° C - eftersom pulvret tappar sin smak om det blir för varmt.

Göra eget vaniljpulver hemma

Det är möjligt att göra vaniljpulver av hög kvalitet själv hemma. Hur då? Titta på videon för att ta reda på det.

Ingredienser för ca 25 g vaniljpulver:

 

  • 10 vaniljstänger

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på över- och undervärme 40 ° C (varmluft rekommenderas inte). Skär vaniljstängerna i stora bitar och fördela dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Torka vaniljstängerna mitt i ugnen 10–12 timmar.
  2. Placera sedan de torkade vaniljstängerna i en mixer och mixa till ett pulver. Förvara vaniljpulvret i en ren, torr och förslutningsbar burk.

Picture -

Vaniljpulvret kan förvaras på en sval och mörk plats i flera månader.