Blanda alla torra ingredienser men spara ca 1 dl av mjölet. Smula ner smöret så det blir jämnt fördelat i blandningen. Värm mjölken till 42 grader och tillsätt i mjölblandningen. Rör om väl till en slät deg och tillsätt extra mjöl efter behov. Låt degen i 45-60 minuter. Dela degen i 2 delar och forma två runda storsemlor, ca 20 cm i diameter. Lägg på smord plåt och låt jäsa 30-40 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 15-20 min på 200 grader. Låt svalna.
Vispa grädden. Riv mandelmassan och blanda med mjölk. Skär av locket på semlorna och gröp ur lite av innehållet. Blanda ungefär hälften av inkråmet med mandelmassan. Fyll semlorna med fyllningen och bred eller spritsa på grädden. Lägg på locket och pudra florsocker över.
Tips: Receptet på degen bör inte halveras. Om man endast vill göra en tårta går det bra att baka ut hälften av degen till vanliga semlebullar. Grädda dessa i 250°C i 8-10 min. Dessa bullar går bra att frysa. Gör i så fall endast hälften av fyllningen.
Liknande recept
Högtider
Högtider