COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Citrontårta

Recept på ljuvlig tårta med lemoncurd, marängsmörkräm och dekoration av spröda fina maränger.

8 portioner

Lite träning krävs 120 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Citrontårta

Tårtbotten:

5 st ägg rumsvarma
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
3 dl vispgrädde till montering

Lemoncurd:

2 st citroner saften från 2, rivet skal från 1
3 st äggulor
1 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
50 g smör

Marängsmörkräm:

125 g smör rumsvarmt
3 st äggvita
1 dl strösocker
1 msk lemon curd
cirka 1 Förp. Dr. Oetker gelfärger gul

Maränger:

1 Förp. Dr. Oetker Marängmix (Perfect Meringue Powder)
0,75 dl vatten kallt
Efter behov Dr. Oetker gelfärger gul och rosa

preparation

Förberedelse

1

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp. Sila ner mjöl och bakpulver och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smet på stickan är kakan klar.
Låt svalna på ett galler.

2

Lemoncurd

Tvätta av citronerna noga. Koka ihop citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull på medelvärme. Rör ner smöret och majsstärkelse blanda till en jämn smet. Tag åt sidan och låt stå i ca 15 minuter.



3

Marängsmörkräm

Häll äggvitor och socker i en värmetålig bunke eller skål.
Sätt bunken ovan ett vattenbad. Se till att vispa hela tiden fram tills att sockerkristallerna har löst upp sig. Tag åt sidan. Fortsätt att vispa med en elvisp. Börja vispa på en låg hastighet och öka successivt. Vispa tills det har blivit en vit och fluffig konsistens. Sluta vispa när smeten har svalnat, efter uppskattningsvis 7 minuter. Tillsätt sedan smöret lite i taget och vispa ytterligare i några minuter med elvisp. Rör till sist ner lemoncurd.

4

Maränger

Sätt ugnen på 100° varmluftsugn. Vispa pulvret och vatten med en elvisp på låg hastighet och öka sedan successivt. Vispa i ca 3 minuter tills det har blivit en fluffig och stel maräng. Förbered tre spritspåsar med olika tyllar. Lägg en klick rosa gelfärg i en av spritspåsarna och gul gelfärg i den andra. Häll över marängsmeten i spritspåsarna och spritsa ut små maränger på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Tag ut och låt marängerna kallna.

5

Montering

Dela kakan i tre lika stora delar innan montering. Spritsa en kant med uppvispad grädde på nedersta tårtbotten och bred ut ett lager med lemoncurd i mitten. Lägg på den andra tårtbotten och upprepa samma sak igen och avsluta med sista tårtbotten. Klä in tårtan i marängsmörkräm och se till att den får ett jämnt och fint lager. Garnera till sist med marängerna och fäst dem längs med kanten och på toppen av tårtan. Klart för servering.

Dr. Oetker produkter som används

För mer info om produkten