För receptet Julgranskaka
125 g | mjukt smör |
1,5 dl | socker |
1 tsk | Dr. Oetker Pepparmintsarom |
2 st | ägg |
2 dl | vetemjöl |
1 tsk | Dr. Oetker Bakpulver |
0,5 tsk | Dr. Oetker gelfärger grön |
225 g | mjukt smör |
2,5 dl | socker |
1 tsk | Dr. Oetker Vaniljsocker |
4 st | ägg |
1 dl | kakao |
3,5 dl | vetemjöl |
2 tsk | Dr. Oetker Bakpulver |
1 dl | mjölk |
1 långpanna 22 X 30 cm. 1 smord avlång brödform ca 2 liter. Pepparkaksmått i form av en julgran som inte är högre än brödformen.
Rör samman smör, socker och pepparmintsarom till granen. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ned gelfärgen. Blanda mjöl och bakpulver och blanda samman smeten utan att röra för mycket. Häll degen i en smord långpanna. Grädda mitt i ugnen vid 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något. Ta ut granar med pepparkaksmått och stapla dem ovanpå varandra.
Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Vispa ned äggen, ett i taget. Rör ihop kakao, vetemjöl och bakpulver och vänd ned det i smeten. Häll lite av smeten i sockerkaksformen. Ställ julgranarna i formen intill varandra i en lång rad. Täck granarna med smet, först på sidorna och sedan ovanpå. Grädda vid 150 grader i ca 50 minuter. Låt kakan svalna på ugnsgaller. Skär kakan i tjocka skivor innan servering, så den dekorativa granen syns.