Flag

Tema Vanilj

Vaniljpasta
Inspiration
Tema Vanilj
Vaniljpasta

Om du någonsin har stått i köket i färd med att skrapa ut vaniljfrön till din dessert, eller använt vaniljsocker för att baka sockerkaka har du säkert hört talas om vaniljpasta - den finns i en liten burk och man hittar den i bakhyllan med resten av vaniljprodukterna. Men vad innehåller denna burk som kallas "vaniljpasta"? Vad passar vaniljpasta till, och kan du göra det själv hemma? Vi berättar allt du behöver veta om vaniljpasta.

Vad är vaniljpasta?

Vaniljpasta är vanligtvis en pasta gjord med vaniljextrakt och extraherade vaniljfrön och har konsistensen av en tjock sirap. De karakteristiska svarta fläckarna i vaniljpasta kan tillsättas med extraherade vaniljfrön

Vad använder man vaniljpasta till?

Vaniljpasta används främst i söta bakverk, desserter och smaksättning i glass. Det enklaste sättet att dosera vaniljpasta, är att använda en tesked - om du värmer skeden något kommer detta att ändra pastans konsistens, vilket gör det ännu lättare att arbeta med.

Det blir också mer och mer vanligt att se salta recept med en subtil vaniljsmak. När du använder vaniljpasta i salta rätter är det viktigt att se till att du använder små mängder för att få en antydan till vanilj.

Ersätta vaniljpasta?

Ingen vaniljpasta till hands? Inga problem. Även om vissa vaniljprodukter är mer lämpliga för vissa recept, kan du ersätta dem med några små justeringar.

  • Vi visar dig det enkla sättet att skrapa ut vaniljfrön ur en vaniljstång.
  • Om du vill ersätta vaniljpasta med vaniljextrakt motsvarar en tesked vaniljpasta en tesked vaniljextrakt.
  • Om du byter vaniljsocker mot vaniljpasta är en 1:1-ersättning möjlig, även om smaken blir lite mindre intensiv i jämförelse. Om du använder vaniljsocker i ett sött recept är det också viktigt att komma ihåg att minska resten av det socker som används i receptet med den mängd vanilj som används.

Få en översikt över alla vaniljprodukter här.

Köpa och förvara vaniljpasta

Vaniljpasta finns i bakavdelningen i välsorterade livsmedelsbutiker. Tack vare den återförslutningsbara burken som Taylor & Colledge Vanilla Paste kommer i kan du helt dosera önskad mängd efter smak. Pastan ska förvaras på en torr, mörk plats och inte över rumstemperatur.

Göra egen vaniljpasta

Föredrar du att göra saker från grunden? Du kan göra vaniljpasta själv med några få enkla steg. Vår video visar dig hur du gör det steg för steg.

Recept till ca. 230 g vaniljpasta

 

Ingredienser:

 

  • 6 vaniljstänger
  • 100 g farinsocker
  • 100 ml vatten

 

Gör så här:

  • Skär bort de träiga ändarna av vaniljstängerna. Skär stängerna i ca 1 cm långa bitar. 
  • Låt vatten och socker koka upp och låt sjuda omkring 1 minut. Lägg sockervattnet och vaniljstångsbitarna i en värmetålig blender och mixa på hög effekt till en slät puré. 
  • Häll upp den varma vaniljpastan i en ren, återförslutningsbar burk och låt svalna. Sätt sedan på locket och kyl. 

  

Den hemgjorda vaniljpastan håller i flera veckor i en lufttät burk. Det är viktigt att använda en ren sked vid kontakt med vaniljpastan för att unvdvika bakterietillväxt. 

Recept med vaniljpasta