Flag

Tema Vanilj

Vaniljstang
Inspiration
Tema Vanilj
Vaniljstång

Vanilj är en av de mest populära och mest utsökta kryddorna i världen. Den här artikeln berättar allt du behöver veta om vaniljstång.

Vad är vaniljstång?

Vaniljstång är den fermenterade fröskidan från vaniljplantan. När skidan har skördats, fortfarande grön, börjar torkningsprocessen - det är det som låser upp den naturliga vaniljaromen.

Massan (frön) i vaniljskidan är köttig och har en jämn, rund smak.

Picture -

Vill du lära dig mer om vaniljväxten? Låt oss sedan ta dig med på en resa till tropikerna och lära oss om orkidéns ursprung och odling.

Vad används vaniljstång till?

Äkta vaniljstänger är det perfekta valet för de som vill använda det mest naturliga av alla vaniljprodukter. Fröna kan användas för att smaksättabåde söta och salta recept. Men släng inte den färska vaniljstången! Den är perfekt för att tillverka hemmagjort vaniljsocker.

Köpa och lagra vaniljstång

När du köper hel vaniljstång finns det några viktiga kvalitetsegenskaper som hjälper dig att se till att du väljer en bra produkt. Vi förklarar hur man känner igen vaniljstång av högsta kvalitet.

  1. Välj mjuka vaniljstänger där du känner vaniljmassan och går att böja utan att den går sönder. Detta kommer att säkerställa att du inte köper torra stänger.
  2. Vaniljstång ska ha en jämn mörkbrun eller svart färg. Undvik stång som har vita fläckar eller har blivit bleka.
  3. Om du kan undersöka de valda stängerna innan du köper dem, var uppmärksam på utsidan av stängerna. De ska ha en läderliknande konsistens.

Förvara dina nyinköpta vaniljstänger i ett glasrör på en mörk, torr plats. Vaniljstänger bör inte utsättas för värme, eftersom det torkar ut vaniljstången.

Liksom många produkter håller vaniljstång längre än bäst-före-datum. Om du skulle hitta någon vaniljstång som är svår att skrapa ur kan du bearbeta den till ett fint vaniljpulver. I vår artikel om vaniljpulver visar vi dig hur.

Ersätta vaniljstång

Bakavdelningen innehåller ett brett utbud av vaniljprodukter som du kan använda som ersättning för färska vaniljfrön. Vaniljextrakt är ett utmärkt alternativ tack vare sin lätthanterliga konsistens. Om ditt recept kräver en vaniljstång kan du istället använda två teskedar vaniljextrakt. Om receptet är tänkt att innehålla synliga vaniljfläckar, kontrollera om extraktet innehåller vaniljfrön eller inte när du köper det.

 

Det enklaste sättet att separera frön från vaniljstång

Många hemmabagare vågar inte använda hela vaniljstänger eftersom de inte vet hur man extraherar fröna. I den här videon visar vi dig hur du enkelt skrapar ut dina vaniljfrön.

Steg-för-steg instruktion

1.

Picture -

2.

Picture -

Vik upp 

3.

Picture -

4.

Picture -

5. Du bör använda fröna så snart du har skrapat bort dem från stången eftersom de annars torkar och tappar smak.

Recept med vaniljstång