
Klassisk Sachertårta
Ingredienser
Visa produkter
Tillagning:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skrapa fröna ur vaniljstången. Smält hackad choklad, smör och vanilj i en skål över vattenbad. Separera äggen i vitor och gulor. Ta bort chokladen från vattenbadet och rör ner äggulorna i chokladblandningen.
Vispa äggvitorna till vitt skum med elvisp. Tillsätt socker lite åt gången och vispa det hårt. Vispa försiktigt i 1/4 av vitorna i chokladblandningen och sedan ytterligare 1/4. Vänd sedan ned de resterande vitorna i chokladblandningen med en slickepott.
Sikta över mjölet lite i taget och vänd försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i en smord springform.
Grädda kakan i 30-40 minuter. Låt svalna på galler. När den svalnat, lossa sidorna på springformen och tag försiktigt ur kakan. Vänd den upp och ner. Skär igenom den med en brödkniv, fiskelina el. dyl., så du får två kakbottnar.
Bred 1 dl marmelad på den nedersta botten och lägg den andra botten ovanpå. Bred ut resten av marmeladen på sidorna och toppen av kakan.
Smält smör tillsammans med grädde och florsocker utan att det börjar koka. Tillsätt den finhackade chokladen och rör till en slät smet. Blandningen får inte koka! Ställ kakan på ett galler med bakplåtspapper under. Häll glasyren på toppen av kakan, bred ut med slickepott så det rinner ner och täcker sidorna.
Låt glasyren stå och stelna under en timmes tid. Flytta sen över den till ett kakfat med hjälp av en tårt- eller stekspade. Dekorera med silverkulor.
Liknande recept
Liknande recept

Jordgubbsgräddtårta

Chokladbomb

Mandelformar med jordgubbsmousse

Halloweentårta

Kladdkakstårta

Kokosrulle med mangopuré
