Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen rejält, för hand eller med degmaskin. Låt jäsa ca 40 minuter. Förbered under tiden vaniljkrämen: Vispa vaniljkrämen med mjölken 1 minut med elvisp, och låt sen vila i kylskåp 20 minuter innan användning.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor, fyrkantig kaka. Ta med mått ut rundlar, ca 9 cm i diameter. Är måttet man har för litet kan man ta ut lite tjockare rundlar och kavla ut dem efteråt till önskad storlek.
Lägg en klick vaniljkräm på varje rundel och nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa väl.
Grädda i 250 grader, mitt i ugnen i ca 10 minuter. Pensla de gräddade bullarna med smält matfett och vänd dem genast i strösocker.
Liknande recept
Vetebröd och bullar
Vetebröd och bullar