Flag

Goda Semlor

cirka 12 styck
Enkelt
60 minuter
Recept på en klassiker med många namn, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg är några utav dem. En saftig slät bulle som fylls med krämig grädde och mandelmassa. Toppas med pudrat florsocker.
Ingredienser
Tillagning
Picture -
Picture -
BETYGSÄTT DETTA RECEPT
Vad tyckte du om receptet?

Liknande recept

Liknande recept

Picture - Hero image

Ingredienser

Bullar
100 gsmör eller margarin
3 dlmjölk
2 påsarDr. Oetker Torrjäst (14g)
0,5 tsksalt
1 dlströsocker
1 stägg
0,5 tskDr. Oetker Hjorthornssalt
1 lvetemjöl
Fyllning
100 gDr. Oetker Hasselnötter hackade
200 gmandelmassa
2 - 3 mskmjölk
2 dlvispgrädde
1 tskDr. Oetker Vaniljsocker

Visa produkter

Picture - Dr. Oetker Hjorthornssalt
Picture - Dr. Oetker Hasselnötter hackade

Gör så här

1 sats räcker till ca 12 st normalstora semlor eller 24 st minisemlor eller 2 st storsemlor.


Gör så här

1. Värm ugnen till 250 grader för normalstora semlor och minisemlor eller 200 grader för storsemlor.


2. Smält matfettet och tillsätt mjölk. Degspaden ska vara fingervarm.


Häll torrjäst i en bunke. Tillsätt salt, socker, degspad samt ägg. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop till en smidig och blank deg.


4. Låt degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.


5. Ta upp degen och arbeta den på ett bakbord. Forma degen till bullar (normalstora, mini eller stora) som får vila på plåt i 10-15 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda. De normalstora bullarna gräddas mitt i ugnen i 8-10 minuter. Minisemlorna gräddas i 3-4 minuter. Storsemlorna gräddas i 15-20 minuter. Låt de gräddade bullarna svalna medan du förbereder fyllningen.


6. Rosta hasselnötterna lätt i en stekpanna och låt svalna. Blanda nötter, mandelmassa och mjölk till fyllning. Vispa grädde och vaniljsocker.


7. Skär toppen av bullarna, gröp ur och fyll med hasselnötsmassa och grädde. Sätt tillbaka locket och pudra gärna på lite florsocker.