Julklappstårta

Recept på en pepparkaksdoftande tårta med krämig philadelphiafyllning och julig dekoration.

12 - 14 bitar

Lite träning krävs 100 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Julklappstårta

Tårtbottnar:

175 g smör
2 dl socker
2 st ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk Dr. Oetker Bakpulver
0,5 tsk Dr. Oetker Bikarbonat
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kryddnejlika
50 g Dr. Oetker Mandel skalad hackad
1,5 dl vispgrädde

Fyllning:

200 g smör
3 dl florsocker
2 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
300 g färskost (typ Philadelphia)

Dekoration:

2 Förp. Dr. Oetker Sugar Fondant White
1 Förp. Dr. Oetker gelfärger grön och röd
1 Förp. Dekorationsglasyr

preparation

Förberedelse

1

Tårtbottnar

Lägg bakpapper i två små springformar (ca 15 cm i diameter). Klä även kanterna med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175° C.


Vispa smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor och rör ned i äggblandningen. Tillsätt mandel och grädde.

Fördela smeten i formarna och grädda i 30-40 minuter. 
Känn med provsticka att den är torr. Låt bottnarna svalna.
 

2

Smörkräm

Vispa smör och florsocker till fyllningen. 
Tillsätt vaniljsocker och färskost. Rör krämen slät. 


Dela bottnarna i två delar vardera. Bygg ihop en tårta av de fyra delarna med smörkräm mellan varje lager. 
Täck hela kakan med resterande smörkräm. Sätt kakan i kyl i 15 minuter. 

3

Dekoration

Kavla ut sockermassan på ett bakbord. Använd lite florsocker vid utkavling. Täck kakan med sockermassan. 
Skär bort överbliven sockermassa runt kakan och färga resterna med röd och grön färg.  Forma rektanglar i olika storlekar, både två- och 3-dimensionella.
 
Fäst bitarna på kakan med hjälp av dekorationsglasyr (writing icing).
 
Använd dekorationsglasyren till att göra band på ”paketen”.

4

Tips

Har du inte dubbla springformar kan man grädda en stor tårtbotten istället som delas i tre delar. Kakan blir då inte lika hög.

Samtycke till spårning

Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på “Samtycker”. För mer detaljer, se vår integritetspolicy. Du kan närsomhelst ändra dig.

Nödvändiga funktioner

Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.

Alltid aktiva

Analysering och personalisering

Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.

Aktivera

Inaktivera

(Re-)Marketing / datadelning med tredjepart

För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.

Aktivera

Inaktivera