COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Julklappstårta

Recept på en pepparkaksdoftande tårta med krämig philadelphiafyllning och julig dekoration.

12 - 14 bitar

Lite träning krävs 100 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Julklappstårta

Tårtbottnar:

175 g smör
2 dl socker
2 st ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk Dr. Oetker Bakpulver
0,5 tsk Dr. Oetker Bikarbonat
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kryddnejlika
50 g Dr. Oetker Mandel skalad hackad
1,5 dl vispgrädde

Fyllning:

200 g smör
3 dl florsocker
2 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
300 g färskost (typ Philadelphia)

Dekoration:

2 Förp. Dr. Oetker Sugar Fondant White
1 Förp. Dr. Oetker gelfärger grön och röd
1 Förp. Dekorationsglasyr

preparation

Förberedelse

1

Tårtbottnar

Lägg bakpapper i två små springformar (ca 15 cm i diameter). Klä även kanterna med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175° C.


Vispa smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor och rör ned i äggblandningen. Tillsätt mandel och grädde.

Fördela smeten i formarna och grädda i 30-40 minuter. 
Känn med provsticka att den är torr. Låt bottnarna svalna.
 

2

Smörkräm

Vispa smör och florsocker till fyllningen. 
Tillsätt vaniljsocker och färskost. Rör krämen slät. 


Dela bottnarna i två delar vardera. Bygg ihop en tårta av de fyra delarna med smörkräm mellan varje lager. 
Täck hela kakan med resterande smörkräm. Sätt kakan i kyl i 15 minuter. 

3

Dekoration

Kavla ut sockermassan på ett bakbord. Använd lite florsocker vid utkavling. Täck kakan med sockermassan. 
Skär bort överbliven sockermassa runt kakan och färga resterna med röd och grön färg.  Forma rektanglar i olika storlekar, både två- och 3-dimensionella.
 
Fäst bitarna på kakan med hjälp av dekorationsglasyr (writing icing).
 
Använd dekorationsglasyren till att göra band på ”paketen”.

4

Tips

Har du inte dubbla springformar kan man grädda en stor tårtbotten istället som delas i tre delar. Kakan blir då inte lika hög.

Dr. Oetker produkter som används

För mer info om produkten