Sätt ugnen på 175°C (varmluft)
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 20-22 cm). Smöra sedan kanterna och klä dem med bakplåtspapper som sticker upp lite ovanför formen.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vanillinsocker och kardemumma i en skål. Sikta ner i äggsmeten och vänd försiktigt ihop med en slickepott.
Smält smöret, tillsätt mjölken och häll blandningen i smeten. Vänd försiktigt tills allt är väl blandat.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Känn med sticka- den ska komma ut torr.
Låt kakan svalna helt, gärna på galler.
Värm mjölk och vanilj i en kastrill tills det nästan börjar sjuda.
Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål.
Häll den varma mjölken över äggblandningen under ständig omrörning tills krämen tjocknar och du ser spåren av vispen. Den får inte koka!
Ta från värmen, tillsätt smöret och rör tills det smält.
Häll över krämen i en skål, täck med plastfolie direkt mot ytan och låt kallna i kylskåp.
Vispa grädden med vanillinsocker till mjuka toppar.
Dra sockerkakan i små bitar. Skiva jordgubbarna.
Varva i glasburkar: sockerkaka, vaniljkräm, jordgubbar, grädde. Upprepa tills burken är fylld.
Toppa med färska jordgubbar, pudra över vanillinsocker och dekorera ev med blåklint.
Skruva på locket och låt gärna stå i kylskåp i minst 30 minuter så att smakerna sätter sig.
Liknande recept
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser
Tårtor och bakelser