COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Lussekatter

Saffransbullar, lussebullar eller julkuse, kärt barn har många namn. I vårt recept kommer den goda saffranssmaken från saffransarom, och saftigheten från kesellan.

omkring 40 styck

Lite träning krävs 80 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Lussekatter

Deg:

100 g smör
5 dl mjölk
1 - 2 msk Dr. Oetker Saffransarom
50 g jäst
250 g kesella
2,25 dl socker
1 st ägg
1 - 2 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
omkring 15 dl vetemjöl

Garnering:

1 st ägg till pensling
En nypa russin eller korinter

preparation

Förberedelse

1

Gör så här

Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran. Låt blandningen bli ljummen. Smula ner jästen i en bunke och häll degvätskan över jästen. Rör tills jästen har löst sig helt. Tillsätt ägg, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

2

Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

3

Lägg russin eller korinter i blöt i lite vatten. Detta gör att lussekatterna blir saftigare.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar som i sin tur delas upp i 15-20 jämnstora bitar. Rulla ut varje del till en smal rulle och forma lussekatter.

5

Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och tryck ner ett russin eller korint djupt ner i bullarna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.

Dr. Oetker produkter som används

För mer info om produkten