Moussebakelser med choklad och jordgubb

Recept på festlig dessert med len mousse på kakdegsbotten toppad med mirrorglaze.

8 portioner

Lite träning krävs 60 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Moussebakelser med choklad och jordgubb

"No Bake" Kakdegsbotten:

100 g smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 tsk Dr. Oetker Vaniljsocker
1 krm salt
2 msk mjölk
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl

Jordgubbsmousse:

2 st Gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 st äggvita
1 st äggulor
100 g jordgubbssaft koncentrerad (alt. saft från uppkokta och silade jordgubbar)

Mjölkchokladmousse:

1 st Gelatinblad
4 dl vispgrädde
150 g hackad choklad ljus (mjölkchoklad)

Mirrorglaze:

3 st Gelatinblad
75 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
0,25 dl vispgrädde
0,8 dl strösocker
75 g Dr. Oetker flytande glykos
Efter behov Dr. Oetker Gelfärger Valfri kulör

preparation

Förberedelse

1

Kakdegsbotten

Blanda ihop alla ingredienserna till en slät deg.
Tryck ut degen i en form, ca 20x30 cm. alt i 8 st portionsformar.
Ställ åt sidan och gör jordgubbsmoussen. 

2

Jordgubbsmousse

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
Vispa grädden hårt.
Rör ner gulan försiktigt i grädden.
Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ut vattnet och smält dem i saften.
Rör sedan ner saften i en tunn stråle i grädden.
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i grädden.
Bred över moussen över kakbotten och ställ i frysen medan du gör chokladmoussen. 

3

Chokladmousse

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Vispa 3 dl vispgrädden tills den blir fast.
Koka upp 1 dl av grädden och tag av från värmen.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikron försiktigt.
Blanda ihop den varma grädden med chokladen.
Krama ut gelatinbladen och blanda ner i den varma chokladsmeten.
Vänd sedan ner chokladgrädden i den vispade grädden och rör försiktigt tills det blandats till en jämn mousse.
Bred ut chokladmoussen över jordgubbsmoussen och ställ in i frysen.
Frys helst över natten.
 
 
Tag ut moussetårtan ut formen och låt den vara som den är eller skär upp i portionsbitar.
Ställ in i frysen igen.
 

4

Mirror glaze

Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.
Lägg chokladen i bunke.
Koka upp grädde, vatten, strösocker & glykossirap.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
Häll det sedan över chokladen, rör om tills chokladen smält.
Tillsätt eventuell gelfärgen och mixa med en stavmixer till en slät glaze.
Rör om försiktigt så att glaze inte bubblar sig, när glazen är ca 38–40 grader häller du den över den djupfrysta tårtan eller några bakelser.
Det är viktigt att bakelserna eller tårtan har en djupfryst yta innan du häller på glazen så att den inte rinner av.
Gör glazen, när glazen är klar tar du ut bakelserna eller tårtan ut frysen och häller över glazen på en gång.
Häll över glazen rejält i roterande rörelser för att få de så jämt som möjligt.
Gör bra att förvara både i kyl och i frysen efter att den är glazerad.
 

Samtycke till spårning

Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på ”Samtycker”. Ditt samtycke omfattar också uttryckligen en möjlig dataöverföring till USA i hänsyn till artikel 49 i GDPR.  Se vår integritetspolicy för mer detaljerad information. Där kan du även läsa mer om dataöverföring till teknikleverantörer och partners i USA. Du kan närsomhelst ändra dig.

Nödvändiga funktioner

Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.

Alltid aktiva
Analysering och personalisering

Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.

Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA. 

Aktivera

Inaktivera

(Re-)Marketing / datadelning med tredjepart

För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.

Vi använder också tekniktjänster som skulle kunna processa din data i USA. I så fall, föreligger en potentiell risk att amerikansk säkerhetstjänst kan få tillgång till din data - storskaligt och utan förvarning, och att du då inte kommer att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder mot det i USA. 

Aktivera

Inaktivera

Din webbläsare stöds inte längre

Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: