COOKIES på DR. OETKERs webbplats

Den här webbplatsen placerar cookies på din dator för att sidan ska fungera bättre och för att hjälpa oss och våra partners att förstå hur du använder vår webbplats. En härifrån fortsatt användning av webbplatsen (genom att klicka, navigera, scrolla) eller att stänga detta cookiemeddelande tolkas som samtycke till att cookies används.

För mer information om cookies och hur man tar bort dem, var god läs vår integritetspolicy.

Pepparkakshus

Receptet räcker till ett mindre hus, dubbla satsen om du vill göra ett större hus och tillhörande dekorationer. Degen blir så fast att det går att göra fina dekorationer att hänga i t.ex. julgranen. Kom ihåg att göra hål för eventuell upphängning innan du bakar av degen.

1 styck

Lite träning krävs 180 Minuter

Ingredienser

Ingredienser

För receptet Pepparkakshus

Deg till pepparkakshus:

1,5 dl strösocker (135 g)
1 dl sirap
50 g smör rumstempererat
1,5 dl vatten
1 msk kanel
1 msk kryddnejlika
1 msk Dr. Oetker Bikarbonat
8 dl vetemjöl (800 g)

Dekoration:

Efter behov Kristyr vit
1 st Dekorationsglasyr
2 - 3 st Gelatinblad
Efter behov Dr Oetker valfritt strössel såsom Chocodots, Christmas trees eller Snowflakes

preparation

Förberedelse

1

Pepparkaksdegen

Värm strösocker och sirap i en kastrull på låg värme tills sockerkristallerna har löst upp sig, det tar ca 8-10 minuter. Rör ner margarinet i sockerblandningen och ställ åt sidan. Häll vatten i en degbunke och rör ner kryddorna, tillsätt den avsvalnade sockerblandningen och sedan mjölet. Arbeta in mjölet några minuter i maskin eller förhand på bakbord. Förvara degen i kylskåp till dess att du ska använda den. Klipp ut alla delar till ditt pepparkakshus enligt mallen. Kom ihåg att spara dörren! Sätt ugnen på 225 grader Knåda degen lätt och kavla ut den tunt direkt på bakplåtspappret Lyft över bakplåtspappret på plåten och placera mallarna ovanpå degen. Skär försiktigt ut de olika delarna med en kniv eller en sporre (det går även bra med en pizzaskärare). Ta bort mallarna och överflödig deg. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter (det kan ta längre tid om du har större delar eller har kavlat degen tjockare). Ta ut delarna och låt svalna på ett jämnt underlag.

2

Tips

Klipp ut husmallarna i ett stadigt papper så blir det enklare att skära till dina husdelar när det är dags att baka ut degen.

3

Montera och dekorera pepparkakshuset

När alla delar har svalnat är det dags att börja dekorera! Nu är det bara att låta fantasin flöda, ju mer dekorationer, desto festligare hus!

4

Lägg ut sidorna till huset med insidan uppåt på ett jämnt underlag. Fäst gelatinblad för fönstren med hjälp av lite kristyr, tryck lätt så att gelatinbladen fastnar. Gelatinbladen ska sitta på insidan av huset. När kristyren torkat, vänd på sidorna till huset så att utsidan kommer uppåt och spritsa dekorationsglasyr och kristyr runt fönster och dörrar. Dekorera med valfria dekorationer från Dr. Oetker. Spritsa kristyr på kanterna av en långsida och fäst ihop med båda kortsidorna, gör sedan likadant med den andra långsidan. Justera sidorna försiktigt så att huset blir rakt och håll på plats tills kristyren har stelnat. Fäst sedan taket på samma sätt. Förstärk hörnen med ytterligare kristyr vid behov och låt torka. Dekorera slutligen taket med kristyr, dekorationsglasyr och valfria dekorationer.

Dr. Oetker produkter som används

För mer info om produkten