Baka tårta - så här gör du

Alla kan baka tårta

Du som trodde att tårtbakning endast var till för proffsbagare - tänk om. Med några knep kan du både enkelt och snabbt baka din supergoda tårta. 

En tårta kan byggas på många sätt med grunden är följande:

  • En tårtbotten i tre delar
  • Ett par olika fyllningar
  • Grädde och något man tycker om ovanpå tårtan

 

Tårtbotten

Basen i en tårta är tårtbotten. Det vanligaste är en lätt och luftig sockerkaka som i receptet nedan. Det går dock att variera sin tårtbotten och få en annan slags tårta. Marängbotten, chokladkaka, mazarinbotten eller biskvi är några exempel. En botten av maräng eller biskvi är dessutom glutenfri.

En vanlig sockerkaksbotten kallas för anslag. Den blir mycket luftig och lätt men också torr. Detsamma gäller för köpta tårtbottnar. Anledningen är att den ska suga upp den saftiga fyllningen. Om man fyller tårtan dagen innan den ska ätas blir den därför ännu saftigare.

Fyllningar

Det är fyllningen som gör tårtan! En god vaniljkräm ingår ofta, men man kan även göra mer avancerade fyllningar såsom olika mousser, mandelkräm, egen curd eller nutella. En tårta har oftast två lager med fyllning. En god sylt, mosade bär, banan och lemon curd är andra tips på fyllningar. I mataffärer finns olika genvägar till tårtfyllning, exempelvis har Dr. Oetker mixer för vaniljkräm och tårtmousser som du enkelt vispar till med kall mjölk. Vill du i stället koka egen vaniljkräm hittar du ett recept här nedan.

Täck tårtan

Ett bra knep för en fin tårta är att täcka den. Antingen genom att bre på grädde, mousse eller någon form av smörkräm eller frosting. Du kan också lägga ett lock av marsipan eller sockermassa över tårtan för att få en jämn och fin yta. Sockermassa, eller fondant som det också kallas har samma elastiska och formbara egenskaper som marsipan. För att täcka en tårta behöver du ungefär 400 gram sockermassa. Kavla sockermassan tunt mellan två plastfoliepapper. Innan du lägger locket på tårtan så bred lite grädde över tårtan och kanterna så fäster locket bättre. Genom att blanda olika färger av sockermassa kan man skapa häftiga effekter, såsom marmorerade tårtlock. Se exempel i filmen här nedan. 

 

Dekorera tårtan

Nu börjar det roliga. Att dekorera tårtan kan vara precis så krångligt som du vill. Vårt tips är att vänta med att dekorera tills samma dag som du ska äta den, detta gäller för all typ av dekoration. Släpp loss fantasin och sätt din prägel på tårtan. 

Samtycke till spårning

Vi skulle bli glada om du gav ditt samtycke till att vi och våra partners använder cookies och liknande teknologier för att förstå hur du använder vår webbplats. Detta låter oss bättre förstå ditt användarbeteende och anpassa webbplatsen efter dina behov. Dessutom skulle vi och våra partners vilja använda datan till personliga erbjudanden på deras plattformar. Om du medger till detta, vänligen klicka på “Samtycker”. För mer detaljer, se vår integritetspolicy. Du kan närsomhelst ändra dig.

Nödvändiga funktioner

Vi behöver dessa cookies och liknande teknologier för att möjliggöra den grundläggande funktionaliteten på vår webbplats. Detta innefattar, t.ex. lagring av dessa inställningar. Detta är absolut nödvändigt och kan inte slås av.

Alltid aktiva
Analysering och personalisering

Dessutom, skulle vi vilja lära oss mer om hur du använder vår webbplats för att kunna optimera den utefter dina och andra användares behov. För detta ändamål använder vi cookies och liknande teknologier som kartlägger användarbeteenden och därigenom hjälper oss att skräddarsy din upplevelse.

Aktivera

Inaktivera

(Re-)Marketing / datadelning med tredjepart

För att säkerställa att vi kan skräddarsy våra kampanjer efter dina behov, samlar vi uppgifter om hur du kom till vår webbplats och hur du interagerar med våra annonser. Det hjälper oss inte bara att skapa annonser utan också mer relevant innehåll för dig. Våra marknadsföringspartners använder också denna information för sina egna syften, t. ex. för att personalisera ditt konto eller profil på deras plattform.

Aktivera

Inaktivera

Din webbläsare stöds inte längre

Den webbläsare som du använder är gammal och fungerar inte med vår webbplats och du kan därför stöta på fel. För att undvika detta ber vi dig att byta till någon av följande webbläsare i stället: